Historie


 

 

Waarom heet onze kennel van de Mauritshoek?? Dat is een veel gestelde vraag. Het antwoord heeft niets te maken met een van de prinsen van ons koningshuis. Ook niet met een krijgsheer uit vervlogen dagen. Nee, het is op zich een heel simpele motivatie geweest om voor deze naam te kiezen.

 

Ten tijde van het oprichten van onze Duitse Herder kennel " van de Mauritshoek ", woonden wij in Amsterdam. Om precies te zijn op de Pieter Vlamingstraat in Amsterdam-Oost. Wij woonden aan een mooie gracht met aan de overkant een schitterende kazerne. Het verlengde van onze straat was de Mauritskade. Het punt waar de Pieter Vlamingstraat over ging in de Mauritskade was ongeveer een twintig meter van ons huis. Dat punt was een soort van hoek en wij woonden dus, als het ware, op die hoek. Bij het aanvragen van onze kennelnaam bedachten wij dus de naam: "van de Mauritshoek". Vandaar de naam. Die werd dan ook zonder problemen toegewezen op 27 april 1968.

Voordat wij de kennelnaam aanvroegen was er natuurlijk al een Duitse Herder in het spel. De eerste Duitse Herder die wij kochten was Bianca von Vondelland, dit was een heerlijke werkhond met ongelooflijk veel temperament en uithoudingsvermogen. Het was een Zwart-Gele Duitse Herder met een donker gepigmenteerd masker. Ze behaalde SchH I en liep op een Landesgruppenschau in Duitsland een hoge SG, tevens had ze A Normal. Bianca werd mede opgemerkt door de huidige SV keurmeester, Friedrich Kirchhoff. Hij vond haar een zeer goed foktype en wilde graag zijn topreu van toen, Alf v. Schulweg. Daaruit kwam onze eerste eigen reu Dietrich van de Mauritshoek Dietrich of zoals wij hem noemden, Dieter, was een zeer imposante, grote, donker gepigmenteerde reu met enorm veel expressie en een bikkelhard karakter. Dietrich behaalde SchH I, had A Normal en werd onder keurmeester van Asselt op de kampioensclubmatch in Utrecht eerste SG. Tevens werd hij die dag beste van het ras. De voorbrenger van Dieter was Friedrich Kirchhoff. Daarna werd Dieter op de eerste aankeuring in Nederland, gehouden in Helmond, aangekeurd in keurklasse IA. De keurmeester was toen ook dhr. van Asselt. Dieter heeft toen ook nog een grote Landesgruppenschau in Duitsland gewonnen. Helaas door een arbeidsongeval konden we een tijd lang Dieter niet verder trainen en dus werd een glansrijke carrière abrupt afgebroken. Dieter heeft in die tijd veel teven gedekt en is later ook nog uitgetest door de Deutsche Bundeswehr. Hij kwam met vlag en wimpel door de testen heen en dat wil echt wat zeggen. Maar gelukkig bleef Dieter bij ons en heeft hij een heerlijk leven gehad, hij stierf op zestien jarige leeftijd. Nog altijd hangen zijn trofeeën bij ons in huis.

Trainen deden we indertijd op kringgroep Haarlemmermeer te Amsterdam. In die periode trainden daar onder anderen ook mevr. Ineke Welie, dhr. Cor van Gijn, dhr. Joop Mulder en meer van dit soort iconen in onze Duitse Herdersport. Koers senior werd voorzitter van de Haarlemmermeer en heeft daar een geweldige tijd gehad met fijne leden die voor elkaar door het vuur gingen en geen onderscheid maakten voor welke hond of eigenaar dan ook. Na die tijd stopten wij even met de actieve sport vanwege het al genoemde ongeval. We hadden nog wel Duitse Herders en fokten ook nog wel eens een nestje maar het intensieve trainen kon even niet.

Zo rond 1980 gingen we in Friesland wonen, (daar hadden wij al jaren ons tweede huis, we wilden ooit daar gaan wonen, vandaar.), we kochten twee nieuwe teven met absoluut topbloed. De ene was Anja von Haus Odenius, een rechtstreekse dochter van Dax Kopenkamp. De ander was Biene von Olpe am See, een directe Onex von Batu dochter. Biene kochten we trouwens van een toen zeer talentvolle en gepassioneerde voorbrenger, Uwe Sprenger. Toenmalig student rechten in Köln, nu advocaat en SV zuchtrichter. Leuk om elkaar zo steeds weer tegen te komen. Maar goed. Anja en Biene werden onze nieuwe stammoeders. We hebben uit Anja hele goede honden gefokt met Tell GroBen Sand. Zimba van de Mauritshoek en Barones van de Mauritshoek. Ze zitten nog steeds in onze bloedlijnen. Uit Biene fokten we ook tophonden. De bekendste is Illo van de Mauritshoek, die u ook kunt bewonderen onder de knop successen. Biene werd gedekt door Uran Wildsteiger Land (3 maal), Urk Mönchberg, Grand Trollbachtal en Fanto Hirschel. Stuk voor stuk nesten waar schitterende honden in zaten. Illo heeft alle diploma's gehaald die een hond kan halen. Van VH 3 tot en met SchH 3 en IPO 3. Hij heeft op alle clubmatches in Nederland gelopen, altijd vooraan geëindigd. Tevens heeft Illo alle tentoonstellingen in Nederland gelopen en ook allemaal gewonnen met als unieke prestatie, twee keer achter elkaar de Winner te Amsterdam te winnen. In Viernheim liep hij SG4 onder her. Walter Martin. We werden toen, voortreffelijk bijgestaan door een van de hedendaagse iconen in Duitse Herderland; Heerco Wallinga. Hij trainde Illo mee en gaf ons altijd super gemotiveerd les. Lessen waar je altijd je voordeel zult doen. Illo is dertien jaar geworden.

Daarna kwam er een zeer imposante donkere verschijning in onze kennel: Xado van de Mauritshoek . Xado was een kleinzoon van Biene. Hij was namelijk een zoon van Uras v. Sendberg (Quando Arminius) en Steiny van de Mauritshoek (Biene x Fanto). Xado maakte veel furore met vooral zijn nakomelingen. Hij werd eerste Sg onder dhr. van Rooijen in Utrecht op de UDHV. Daarna haalde hij zijn SchH 2 en keurklasse IA. In Duitsland werd hij snel opgemerkt en hij ging daar op dekstation. In Nederland liepen toen al een paar tophonden van Xado. Dhr. Jan Minnema had Kenzie v. Bisschofsheim gefokt die overal top liep en dhr. Foeke Tienstra had Oura van Haus Kalbach gefokt, ook een bijzonder fraaie teef. Overigens is Oura de moeder van de succesvolle reu Dux von Haus Kalbach. Xado vererfde dus erg goed. Dhr P.v. Oirschot gaf hem daar een hele mooie pluim voor tijdens de kampioensclubmatch in Roosendaal waar Xado onder hem topuitmuntend liep. Xado is op 4 jarige leeftijd naar Zuid Afrika gegaan naar de familie Denton. Daar heeft hij ook weer voor tophonden gezorgd. Zijn dochter Quanta werd daar VA 2 onder dhr. Orschler.  Op diezelfde Siegerschau in Zuid Afrika werd ons fokprodukt Zita van de Mauritshoek, VA 1 en Siegerin. Dit kunststukje herhaalde zij een jaar later en daarmee heeft ze een prestatie neergezet die weinige evenaren.

 

Tijdens al die fokperikelen was Koers senior voorzitter geworden van de kringgroep Heerenveen e.o. Vier jaar geleden is hij daarmee gestopt en nu heeft Koers junior de hamer overgenomen op de club. Koers senior heeft de status gekregen van erelid op de club. Voor huidige honden en successen verwijs ik u naar de knoppen in het hoofdmenu. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u altijd contact met ons opnemen wij staan u graag te woord.